De flesta tält är inte avsedda för stationär användning, så för att säkerställa att du kan använda ditt tält i många år bör du inte låta det utsättas för vind och väder under långa perioder. Du bör överväga en annan produkt om du är ute efter ett skydd för långvarigt, stationärt bruk.


Tips för att hålla ditt tält i toppskick

  • Långvarig UV-exponering kommer att försämra materialet och den vattentäta beläggningen som appliceras på det. Därför bör du alltid försöka slå upp ditt tält på en plats där solen inte ligger på. 
  • Smuts och damm påverkar materialets DWR-beläggning (Durable Water Repellent), vilket försämrar dess vattenavvisande förmåga. Det kan också påverka ventilationsförmågan, vilket resulterar i kondens och fukt på insidan, även när det inte regnar.
  • Var försiktig när du använder ditt tält i extrema väderförhållanden eftersom materialet kan försvagas av kraftigt regn och blåst. Materialet kan förlora i slitstyrka, vilket kan leda till att det går sönder eller spricker. För att undvika detta, försök hitta en skyddad plats att slå läger på.
  • Öppna upp och låt tältet lufta och torka innan du packar undan det. Om det regnar när du packar ihop det, se till att du tar ut och låter det torka helt så snart som möjligt innan du lägger undan det för förvaring. Även om du tror att ditt tält är torrt när du kommer hem bör du ta fram det och hänga upp det en dag eller två innan du packar undan det mellan användningarna.
  • Mellan användningarna är det bäst att förvara tältet svalt och torrt och i en större påse så att det inte trycks ihop, eftersom det kan skada materialet över tid. Det är vanligtvis inga problem att använda en kompressions- eller packpåse i upp till tre dagar åt gången.