DWR-beläggning (Durable Water Repellent) förhindrar väta att tränga in från utsidan av en produkt. När DWR-beläggningen slits ned kan materialet inte längre avvisa vatten vilket gör att de inte pärlar av ytan som det ska. Ansamling av smuts, kroppsoljor och slitage kan göra att impregneringen tappar i förmåga. Du kan återställa din produkts vattenavvisande förmåga genom att rengöra den ordentligt och impregnera med en lämplig tvätt- eller sprayprodukt.


Tips för rengöring och impregnering

  • Följ alltid tillverkarens råd om skötsel och tvätt.
  • Använd en ren tvättmaskin — kör en kort cykel utan något i maskinen för att rensa bort överflödigt tvättmedel. När du behöver rengöra ditt tält är det bättre att öppna upp det och tvätta det för hand. Skor bör också tvättas för hand.
  • Använd en teknisk tvättlösning i stället för vanligt tvättmedel. Vissa innehåller även DWR så att du kan impregnera samtidigt som du tvättar din utrustning. För tält eller skor kan du använda DWR-behandling i sprayform.
  • Om möjligt, lägg produkten i en torktumlare på låg till medelhög värme. Alternativt kan du också stryka produkten försiktigt med en handduk eller trasa emellan, utan ånga och på medelvärme.


Det tåls att sägas igen: den bästa källan till information om hur du bäst sköter din utrustning finns på produktetiketten eller på tillverkarens webbplats.