Vad har jag för diameter på mitt styre?

  • När du ska investera i styrfästen för din cykel, som exempelvis fästen för cykellampor, är det avgörande att du känner till styrets diameter för att försäkra dig om att fästet kommer att passa. Det är dock en enkel process att hitta rätt matchning för ditt styre. Majoriteten av cykelstyren har en standardiserad konstruktion med en tjockare mittsektion där styret kopplas till styrstammen och avsmalnar mot ändarna där handtagen och kontrollerna sitter. Vid dessa ändar är diametern konsekvent 22,2 mm.

    På många moderna hybrid-, mountainbike- och elcyklar finner man ofta så kallade oversize-styr, där diametern i mitten är 31,8 mm. Men även dessa styren tunnas ut till 22,2 mm vid ändarna, vilket innebär att tillbehör som är anpassade för 22,2 mm kan monteras längs med hela styrets längd, förutom just i mitten. För äldre cykelmodeller kan du stöta på styrstammens infästningsdiameter som är 25,4 mm, men precis som tidigare kommer ändarna att vara 22,2 mm, vilket erbjuder en viss flexibilitet för att fästa tillbehör.

    Tillbehör som är designade för att monteras på styrets tjockare del, det vill säga 31,8 mm, ger dig möjligheten att placera dem nära styrstammen där det vanligtvis finns gott om plats. För att göra ett välgrundat val av tillbehör till ditt styre, är det alltså viktigt att ha koll på de två mest förekommande diametrarna, 22,2 mm och 31,8 mm.

  • Fick du svar på din fråga?