Vad är det för räckvidd på en elcykel?

  • Batteriets livslängd på en elcykel varierar och är beroende av flera faktorer, inklusive cykelmodellen och de rådande omständigheterna. Det finns tyvärr ingen universell siffra som gäller för alla situationer. Generellt sett anger elcykelsystemens tillverkare att batterierna kan hålla för en räckvidd upp till cirka 120 kilometer, men detta antal kan behöva justeras när man tar hänsyn till faktorer som vårt ofta kalla klimat.

    Batteriets räckvidd påverkas i hög grad av vilket assistansnivå du använder. Om du kör med högsta assistansen hela tiden kommer batteriet att tömmas snabbare. Andra faktorer som spelar in är väglag, hur mycket packning du har med dig och vädret, inklusive temperaturen.

    Som tumregel kan man säga att en elcykel med ett batteri på 418Wh ger en körsträcka på ungefär 50-60 kilometer vid normal användning. Med "normal användning" avses användning av de högre assistanslägena under mindre optimala förhållanden. Kallt väder kan minska räckvidden avsevärt; under en kall vinterdag, kanske med dubbdäck, kan batteriet ta slut redan efter 25-30 kilometer.

    För dig som cykelpendlar under vintern kan det vara en god idé att ha en extra laddare på arbetsplatsen för att säkerställa att du alltid kan ladda batteriet inför hemresan.

  • Fick du svar på din fråga?