Jag ska cykla på vintern, vad bör jag tänka på?

  • Att klä sig rätt för cykling under vintern är avgörande för komfort och säkerhet. Här är några råd för att hålla värmen när termometern visar minusgrader:

    1. Börja med att klä dig från huvud till tå. Ett bra tips är att klä sig lite varmare och hellre ta av sig ett lager om det blir för varmt än att riskera att frysa. Tänk på att din kroppstemperatur ökar när du cyklar, så det är bättre att vara lite för varm mot slutet av turen än att frysa i början.
    2. För att hålla fötterna varma, använd rejäla kängor och dubbla lager yllesockor. Vid extrem kyla kan batteriuppvärmda sulor vara ett utmärkt alternativ för att hålla tårna varma.
    3. Benkläder: Välj vindtäta byxor för att skydda mot kylan. Ett lager merinoullsunderställ under byxorna ger extra värme. Fleecebyxor kan också användas, men var medveten om att de kan leda till översvettning.
    4. Vanligtvis blir överkroppen varm snabbare. Ett underställ i kombination med en vinterjacka brukar vara tillräckligt. I kallare väder kan en extra tunn fleecejacka ge ytterligare isolering.
    5. Använd en halsvärmare för att skydda halsen och ansiktet. Vid behov, använd två för extra skydd. På huvudet rekommenderas en hjälm med MIPS-teknologi och en varm mössa under. För de kallaste dagarna kan en skidhjälm vara ett bra alternativ.
    6. Skydda ögonen från kylan och vinden med goggles.
    7. Händerna kan vara svåra att hålla varma, särskilt vid hög fart. Använd de varmaste cykelhandskarna du kan hitta, och överväg att ha stora snowboardvantar utanpå. För extra kalla dagar kan eluppvärmda handskar vara en lösning.

    Kom ihåg att klädseln är personlig och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Anpassa dina kläder efter din kropp och hur du upplever kylan när du cyklar. Var alltid redo att justera din klädsel för att hitta den perfekta balansen mellan värme och ventilation.

  • Fick du svar på din fråga?