Råd angående lufttryck i dämpare

• Sag är den mängd din fjädring komprimeras när du sitter på cykeln i dess neutrala position, utan att påverka pedaler eller styrning. Detta är ett viktigt mått för att optimera cykelns prestanda och komfort. För att ställa in sag korrekt, sikta på att fjädringen ska komprimeras mellan 20-30% av dess totala slaglängd. Detta skapar en bra balans mellan stötdämpning och effektivitet.

För att mäta sag, använd den lilla o-ringen på dina dämpare. Den är där för att hjälpa dig att visuellt bedöma hur mycket av slaglängden du använder. Placera o-ringen mot dämparens kolvhus, sätt dig på cykeln i din vanliga cykelposition och kliv sedan av försiktigt för att inte påverka mätningen. Kontrollera var o-ringen har flyttat sig – det är din sag.

Om o-ringen visar att du inte använder tillräckligt av slaglängden, kan du behöva minska lufttrycket i dämparen. Om den däremot indikerar att du använder för mycket, eller att dämparen går i botten, bör du öka trycket. Det är också viktigt att justera returhastigheten för att matcha din vikt och körsätt. Ett bra tips är att experimentera med inställningarna under olika typer av turer för att finna den perfekta balansen för din cykling.