Vilka pedalsystem finns det för MTB och vad skiljer dem åt?

  • För mountainbikes finns huvudsakligen två typer av pedalsystem: SPD-pedaler (även kända som clipless- eller 2-hålspedaler) och plattformspedaler.

    SPD-pedaler är ett system där du använder speciella cykelskor som kopplas till pedalen med en metallkloss fäst under skon. Dessa pedaler håller foten fast och för att frigöra den behöver du vrida foten i en specifik vinkel. Detta system är likt det som används för skidpjäxor och är designat för att lösa ut foten automatiskt vid en eventuell vurpa. Dessa pedaler är utmärkta för erfarna cyklister som vill ha en fast och säker koppling till cykeln.

    Plattformspedaler, å andra sidan, kräver inte speciella cykelskor, även om det kan vara en fördel. Dessa pedaler är ett bra val för nybörjare eller för de som inte är bekväma med att vara fastkopplade till cykeln. Plattformspedaler har piggar eller skruvar som ger ett bra grepp mot skons undersida, vilket är särskilt viktigt när du cyklar i terräng för att undvika att fötterna glider av pedalerna.

    Båda typerna av pedaler är designade för att förbättra din cykelupplevelse och säkerhet. Valet mellan SPD- och plattformspedaler beror på din personliga preferens, erfarenhetsnivå och den typ av cykling du föredrar. Utforska vårt sortiment för att hitta de pedaler som passar just dina behov och förbättra din cykelupplevelse.

  • Fick du svar på din fråga?