Är det skillnad på cykelskor?

  • Cykelskor är utformade för att maximera komfort och effektivitet när du trampar. Genom att ha en styv sula, ofta gjord av material som nylon eller kolfiber, överförs kraften från dina ben direkt till pedalerna utan energiförlust.

    För mountainbikecyklister, som även kan delta i spinningklasser, är skorna utrustade med dubbade sulor. Dessa dubbar liknar de som finns på vandringskängor och är till för att förbättra greppet när du måste gå med cykeln, exempelvis när du leder den uppför en backe eller genom tät vegetation.

    Cykelskor är även designade för att fästas vid specifika pedaler. Detta görs med hjälp av en kloss som monteras under skon. För mountainbikeskor är det vanligt med klossar som fästs med två skruvar. Dessa skor är kompatibla med pedaler som är designade för dessa klossar.

    Landsvägscykelskor å andra sidan använder klossar som kräver tre skruvar, ofta kända som SPD-SL-systemet. Dessa skor saknar dubbarna på undersidan eftersom de är gjorda för att vara så lätta som möjligt och är avsedda för användning enbart på cykeln.

    När du väljer cykelskor är det viktigt att överväga vilken typ av cykling du kommer att ägna dig åt, så att du kan matcha skon med rätt pedal och säkerställa bästa möjliga cykelupplevelse.

  • Fick du svar på din fråga?