Vad är skillnaden mellan olika ventiler?

  • Vilka typer av ventiler finns det för cykelslangar och hur väljer jag rätt?

    För cykelslangar finns det huvudsakligen tre typer av ventiler att känna till: Cykelventil (DV), Racerventil (SV) och Bilventil (AV). Valet av ventil bör baseras på din befintliga utrustning, det vill säga vilken typ av ventil din cykel och pump stödjer.

    Cykelventil, även känd som DV eller Dunlop, är vanlig på stadscyklar och traditionella cyklar. Denna ventil är enkel att pumpa men kan kräva mer ansträngning vid installation då den ska skruvas isär för att passa i fälghålet, som bör vara 8 mm brett.

    Racerventil, även kallad SV, fransk, Presta eller Sclaverand, är standard på racercyklar och mountainbikes, men blir alltmer populär även på hybrid- och stadscyklar. Denna smalare ventil kräver ett fälghål på 6 mm, vilket bidrar till en starkare fälgkonstruktion. Racerventiler finns även i olika längder för att passa fälgar av varierande höjd.

    Bilventil, eller AV och Schrader, är lik den ventil som används på bilar och kan därför pumpas på många bensinstationer. Det är dock viktigt att kontrollera att din cykelpump är kompatibel med denna ventiltyp. För att passa krävs också ett 8 mm brett fälghål, precis som för cykelventilen.

    När du väljer slangar är det viktigt att överväga vilken ventil som är kompatibel med din cykel och pump. Det är också värdefullt att tänka på vilken typ av cykling du föredrar och vilka egenskaper som är viktiga för dig.

  • Fick du svar på din fråga?